KasvuvoimaaAsiakkaamme kertovat: Paulig-konserni

Asiakkaamme kertovat: Paulig-konserni

Keskusteluja kahvista ja riskeistä

Oleellinen osa Paulig-konsernin menestystä on raaka-ainehankinta. EY (aiemmin Ernst & Young) on tehnyt yhteistyötä yhtiön kanssa muun muassa hintariskien hallinnassa ja virittänyt mielenkiintoisia keskusteluja riskienhallinnan trendeistä.

Raaka-aineet ja niiden hankinta ovat avainasemassa Paulig-konsernissa. Suomessa yhtiö tunnetaan kahvistaan. Nykyisin kuitenkin konsernin liikevaihdosta (870 milj. euroa) noin puolet tulee tex mex -tuotteista. Paulig-konserni omistaa ruotsalaisen Santa Maria -konsernin, jonka päätoimialat ovat mexican food ja mausteet.

Tärkein raaka-aine volyymiltaan ja arvoltaan Pauligille on kuitenkin kahvi. Kahvin hankinnassa tärkeää ovat laatu, saatavuus ja hinta. Hinnan suojauksessa riskienhallinta on keskeistä. Yhteistyö EY:n kanssa alkoi aiheen tiimoilta vuonna 2008.

— Teemme noin viiden vuoden välein laajemman arvion raakakahvin riskien hallinnan toimivuudesta. Arvioinnissa ulkopuolinen näkemys on ollut tarpeen ja hyödyllinen, kertoo riskienhallintajohtaja Riitta Helaniemi Pauligilta.

Kun Paulig rakensi koko konsernin kattavan kokonaisvaltaisen riskienhallinnan (ERM) prosessin, työ käynnistettiin EY:n asiantuntijoiden kanssa.

— Mallinsimme ERM-prosessia ja räätälöimme sitä meille sopivaksi. Aluksi suoritimme mittavan haastattelukierroksen konsernin kaikissa johtoryhmissä. Saimme EY:ltä tähän projektiin tukea niin mallinnuksessa kuin dokumentoinnissa.

Yhteistyö on jatkunut edelleen säännöllisenä ajatustenvaihtona riskienhallinnan yleisistä trendeistä.

— Konsernissamme vain muutama henkilö työskentelee riskienhallinnan parissa. Siksi on virkistävää vaihtaa ajatuksia myös talon ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa. On hyvä aika ajoin tarkistaa, olemmeko niin sanotusti kartalla, toteaa Helaniemi.