KasvuvoimaaAjankohtaista

Milloin toimintamuodon muuttaminen osakeyhtiöksi on paikallaan?

Oletko toiminut yksityisenä elinkeinoharjoittajana jo jonkin aikaa ja harkitset toimintamuodon muuttamista osakeyhtiöksi? Alla muutama vihje, joista voi olla hyötyä pohtiessasi yritysmuodon valintaa. Toiminnan aloittaminen yksityisenä elinkeinonharjoittajana on hyvä valinta. Yksityinen toiminimi on helppo perustaa ja yrityksen rekisteröinti patentti ja rekisterihallitukseen maksaa ainoastaan 60 euroa. Yksityinen toiminimi ei vaadi pääomasijoitusta, mikä myös 1.7.2019 alkaen pätee osakeyhtiötä […]

Oletko toiminut yksityisenä elinkeinoharjoittajana jo jonkin aikaa ja harkitset toimintamuodon muuttamista osakeyhtiöksi? Alla muutama vihje, joista voi olla hyötyä pohtiessasi yritysmuodon valintaa.

Toiminnan aloittaminen yksityisenä elinkeinonharjoittajana on hyvä valinta. Yksityinen toiminimi on helppo perustaa ja yrityksen rekisteröinti patentti ja rekisterihallitukseen maksaa ainoastaan 60 euroa. Yksityinen toiminimi ei vaadi pääomasijoitusta, mikä myös 1.7.2019 alkaen pätee osakeyhtiötä perustettaessa. Osakeyhtiömuotoisessa toiminnassa vaaditaan enemmän muodollisuuksia kuten pöytäkirjattuja kokouksia, sopimuksia jne. Osakeyhtiön perustaminen on myös yksityisen toiminimen perustamista hintavampi.

Joidenkin vuosien kuluttua voi olla aika arvioida tarvetta muuttaa yksityinen toiminimesi osakeyhtiöksi. Toiminnastasi riippuen yhtiömuodon muuttamisella voi olla sekä hyötyjä että haittoja. On myös hyvä muistaa, että yhtiömuodon muuttamisen voi tehdä veroseuraamuksitta.

Seuraavat asiat voivat olla merkkejä siitä, että yhtiömuoto kannattaa muuttaa osakeyhtiöksi.

1. Vakaat ja korkeat tulot

Onko sinulla ollut vakaat ja korkeat tulot monen vuoden aikana ja ennustat, että näin tulee myös jatkumaan? Siinä tapauksessa voi olla aika muuttaa yhtiömuotoa osakeyhtiöksi. Mikäli yhtiöllä on verotettavia tuloja, joiden tulovero ylittää osakeyhtiöiden 20 %:n veroasteen tason (2019), voit verollisesti hyötyä muuttamalla toiminimen osakeyhtiöksi. Yhtiömuodon muutos vähentää verorasitustasi verrattuna yksityiseen toiminimeen.

2. Toiminnan laajentaminen

Oletko laajentamassa toimintaasi ja hankkimassa kumppania? Joskus pääomasijoitus on tarpeen toiminnan lisäkehityksen mahdollistamiseksi. Osakeyhtiö mahdollistaa, että kumppani sijoittaa varoja yhtiöön ja tulee täten osakkaaksi. Henkilöstön palkkaamisessa osakeyhtiö on myös useimmiten suotuisampi.

3. Suuret investoinnit ja niihin liittyvät riskit

Yksityinen toiminimi tarkoittaa, että kannat henkilökohtaisesti kaikki riskit. Tehdessäsi suuria investointeja tai allekirjoittaessasi sopimuksia osakeyhtiö voi olla turvallisempi vaihtoehto. Osakeyhtiössä riskit siirtyvät yhtiölle, koska yhtiö on erillinen oikeushenkilö ja osakkaana vastaat säännönmukaisesti ainoastaan sijoitetulla pääomallasi.

4. Toiminnan myynti

Mikäli olet tulevaisuudessa myymässä toimintaasi, on osakeyhtiö lähtökohtaisesti parempi yhtiömuoto. Myydessäsi esimerkiksi omaisuutta yksityisestä toiminimestä voit joutua maksamaan korkeamman veron verotettavasta myyntituloksesta kuin myydessäsi omaisuutta osakeyhtiöstä, jossa veroaste on 20 % (2019). Osakekannan myynti verotetaan pääomatulona, kun taas toiminimen myynti realisoi ansiotuloveroja. Osakeyhtiömuoto voi pitkällä tähtäimellä helpottaa mahdollisia sukupolvenvaihdoksia. Yhteenvetona sinun tulisi miettiä, miten haluat kehittää toimintaasi ja tarkastaa pitkän aikavälin tavoitteitasi ennen kuin päätät yhtiön tulevaisuuden rakenteesta.

 

Christoffer Granholm
CGR, CISA
Ernst & Young Oy
christoffer.granholm@fi.ey.com